Projektarbetet

Allt detta började faktiskt som ett projektarbete i skolan. Här kan ni läsa lite om syftet och bakgrunden till själva projektet.


Bakgrund

Det hela började med att vi, Tobias och Oskar, bestämde oss för att arbeta tillsammans eftersom att vi har gjort andra projekt och grupparbeten tidigare med bra resultat. Då tyckte vi att det var en bra idé att arbeta tillsammans även denna gång, men vi hade fortfarande ett problem, vi var inte helt säkra på vad vi skulle arbeta med, vi visste bara att vi ville göra ett större projekt och inte bara bygga någon lådbil eller liknande.

Detta ändrades hastigt då vi fick en briljant ide när vi var och handlade.  Efter att ha genomfört ett byte hade Oskar fyllt plånboken med kvitton, och detta var inte något som någon av oss uppskattade. Så vi tänkte helt enkelt, hur kan man göra för att undvika detta? Och det tog inte långt tid innan vi hade en hållbar idé om ett digitalt kvittosystem redo för utveckling.

Det hela gick ut på att utveckla ett system som hanterar kvitton elektroniskt.  Efter en lång stunds bollande av idéer kom vi fram till att det skulle vara mycket smart att samla olika sorters kvitton elektronisk på en internetbaserad databas. Vi tänkte också ut ett smart sätt att komma åt alla dessa kvitton, det vi kom fram till gav vi det smarta namnet ”Kvittokortet”. Ett kort, som vilken annat bankomatkort som helst, med den stora skillnaden att det är kvitton och inte pengar det hanterar.

Nu hade vi helt plötsligt väldigt mycket att arbeta med. Så det var helt enkelt bara att sätta igång och arbeta.

Syfte

Syftet med projektarbetet är att utveckla en tjänst under namnet ”Kvittokortet”.

Det kommer bli en produkt, färdig eller halvfärdig beroende på hur långt vi kommer under projektarbetets tid som hanterar kassakvitton digitalt.

Idag lever vi i ett samhälle där stora delar av vår vardag är digitalt och uppkopplat. Trots att stora delar är digitalt och uppkopplat så finns det fortfarande gamla traditioner som ännu inte har hängt med fullt i utvecklingen.

Det jag syftar på är kvitton som idag fortfarande skrivs ut från sin från början digitala form till papper för verifikation för ett köp som kunden gjort som blir allt svårare att hålla koll på ju fler kvitton man samlar på sig.

Varje dag skrivs flera miljoner kvitton ut från butiker, företag och restauranger. Det innebär extrajobb för hanteringen av kvitton som kan skötas per automatik samt något som många inte vet är att 8 av 10 kassakvitton innehåller ett ohälsosamt ämne vid namn Bisfenol A som överförs till personal och kunder vid handkontakt av kvittopappren. Det finns inget negativt med att digitalisera kvitton om systemet är säkert med fler backuper av databasen för att undvika att information kommer bort.

För att få bort det enda negativa med systemet som är att det krävs lite kunskap om hur kvittokortet fungerar så ska det förenkla så mycket som möjligt så att alla ska ha möjlighet att använda det.

Oavsett hur långt vi kommer under projektarbetstiden så kommer utvecklingen av projektet inte ta slut utan vi har tänkt fortsätta på egen hand och förhoppningsvis utveckla Kvittokortet till ett fullt fungerande system i dagens samhälle.

En punktlig sammanfattning av projektet:

  • Förenklar vardagen
  • Ger en bättre översikt över ekonomin
  • Värnar miljön
  • Värnar om hälsan
  • Håller koll på garantier och liknande information

Digitaliseringen gör kvitton sökbara, tillgängliga och enkla att hantera.